Луцьке ОСББ економить понад 85% на електроенергії

Співпраця лучан, що живуть у стоквартирному будинку на Гірній, 2, з Фондом Ігоря Палиці «Тільки разом» розпочалася ще у 2015 році. Тоді ініціативна група будинку звернулася у Фонд з проханням встановити дитячий майданчик у їхньому дворі. І ось уже впродовж двох років дітлахи чи не з усього району проводять дозвілля на яскравому майданчику.

Восени 2016 року активні мешканці за підтримки Фонду створили ОСББ. Часу минуло відносно небагато, та об’єднання уже має чимало напрацювань.

Голова ОСББ Надія Бляхарчук пригадує: насамперед своїми силами навели лад на прибудинковій території – зрізали аварійні дерева, почистили гілля. Працювали дружно, усім будинком. По тому вирішили взятися за найактуальніше питання – енергозбереження. Адже з кожним разом сума у платіжках за комунальні послуги стає усе більшою.

– У травні ми встановили давачі руху в місцях освітлення сходових майданчиків. Половину коштів зібрали мешканці будинку, іншу частину профінансував Фонд «Тільки разом». Така модернізація призвела до відчутної економії при сплаті рахунків за світло. Наприклад, у 2016 році за травень було витрачено 450 кВт енергії, зараз на місяць використовуємо в середньому 60 кВт, – зазначає пані Надія.

Також з метою економії встановили лічильник обліку тепла, скориставшись міською «Програмою капітального ремонту житлового фонду міста Луцька на 2015-2019 роки».

Окрім цього, відремонтували електрощитову, замінили вхідні двері в одному з під’їздів. Не менш амбітні й плани в ініціативних лучан. До зими планують замінити ще двоє дверей та вікна у під’їздах.

Є на Гірній, 2 ще одна проблема, яку своїми силами людям залагодити не до снаги. Під час дощу через відсутність каналізаційних відводів прибудинкову територію затоплює. Мешканці, щоб дістатися до своїх під’їздів, змушені йти через клумби, а візочком проїхатися взагалі неможливо.

Депутат Луцької міської ради від політичної партії «Українське об’єднання патріотів – УКРОП» Олександр Волинець про проблему лучан знає, навіть подавав звернення щодо цього питання. Та, на жаль, це непоодинока проблема в Луцьку, на розв’язання якої потрібні чималі кошти. Олександр Волинець зазначає, що прибудинкові території на Гірній, 2 та Ковельській, 60-64, де така ж проблема, планують включити до переліку об’єктів, що потребують капітального ремонту на 2018 рік.

Олена Оліфірович, представник Фонду, каже, що на досвіді чинних об’єднань люди бачать, що цей спосіб господарювання ефективний.

– Щодо ОСББ «Гірна-2», то тут дуже ініціативна голова. Вона відвідує усі школи лідера, що їх проводять Офіси розвитку кварталу, бере участь у міських програмах, спрямованих на розвиток ОСББ, та проектах Фонду. І ми бачимо, що результат не забарився, – резюмує Олена Оліфірович.

tilkyrazom

Залиште коментар